• Al 35 jaar een begrip
  • Grootste van Noord-Nederland
  • Alle merken en modellen
  • Reactie binnen 15 min.
  • Al 35 jaar een begrip
  • Grootste van Noord-Nederland
  • Alle merken en modellen
  • Reactie binnen 15 min.

Veelgestelde vragen over autolease en leasevoorwaarden

Op deze pagina vindt u een antwoord op vragen die we vaak krijgen. Klik op de vraag van uw keuze voor het antwoord. Heeft u een vraag die hier niet tussen staat? Neem dan contact met ons op.

Een schade melden

Wat moet ik doen als ik schade heb?

Indien uw auto verzekerd is via Noordlease kunt u hier uw schade online melden.

Is er een tegenpartij bij betrokken?

Vul in gezamenlijkheid met de tegenpartij de voorzijde van het Schade Aangifte Formulier in; deze treft u aan in de blauwe Noordlease map die is verstrekt bij de auto. Volg de instructies op de bijlage van het schadeformulier.
Geen schadeformulier meer? Klik hier voor een nieuw exemplaar. Laat het schadeformulier altijd tekenen door de tegenpartij. Vul ook de achterzijde in, dit kunt u eventueel thuis doen. Relevante verzekeringsgegevens treft u aan op de groene kaart. Stuur het schadeformulier op naar Noordlease of voeg een gescand exemplaar toe aan uw online melding. Na ontvangst van het Schade Aangifte Formulier of uw Online Schademelding ontvangt u een bevestiging van de afdeling Operations.

Waar kan ik mijn voorruit laten repareren?

Voor autoruitschades kunt u terecht bij Autotaalglas. Niemand zit te wachten op een ster in de voorruit. Maar als het gebeurt, dan kan het maar beter snel verholpen zijn. Bij Autotaalglas kijken ze altijd eerst of ze de voorruit kunnen repareren; vervangen kan altijd nog. Een ruit repareren of vervangen is vakwerk, met mensen omgaan ook. Bij Autotaalglas gaat dit samen, zij geloven in zorgvuldigheid en aandacht. Dat geldt voor de ruit, maar ook voor u als klant. Daarom komt het goed uit dat er altijd een vestiging van Autotaalglas bij u in de buurt zit.

Autotaalglas is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het speciale servicenummer (050) 547 02 56, spoedeisende autoruitschades worden meteen verholpen. Heeft u geen tijd om te wachten of duurt de reparatie wat langer, dan kunt u gebruik maken van ons gratis vervangend vervoer. En kunt u niet naar Autotaalglas, dan komen zij naar u met de gratis mobiele service. Kijk op www.autotaalglas.nl voor een vestiging bij u in de buurt of klik hier voor uw online melding

Reparatie, Onderhoud en Banden (ROB)

Hoe zit het met het onderhoud van de auto?

De bestuurder zal de auto overeenkomstig de richtlijnen van de fabrikant regelmatig bij een door Noordlease erkende reparateur in onderhoud geven en daar eveneens eventuele reparaties laten verrichten. Voor reparatie en onderhoud dient de bestuurder te allen tijde opdracht te geven aan de betreffende reparateur en zal de reparateur contact opnemen met Noordlease voor toestemming. De bestuurder wordt geacht (indien bij het voertuig aanwezig) het onderhoudsboekje behorende bij het voertuigdoor de reparateur te laten invullen en afstempelen.

Controleer zelf regelmatig het oliepeil, de koelvloeistof en de bandenspanning. Verdere bijzonderheden over het onderhoud van uw auto kunt u vinden in het instructieboekje. Voor banden kunt u ook terecht bij Profile Tyrecenter of Euromaster.

Wilt u ons zo spoedig mogelijk op de hoogte stellen wanneer u niet tevreden bent over de uitgevoerde werkzaamheden aan uw leaseauto of over de behandeling bij één van onze erkende reparateurs? U kunt hiervoor een e-mail sturen onder vermelding van uw kenteken, uw telefoonnummer, de omschrijving van de klacht en de gegevens van de betreffende reparateur. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Wel of geen vakantiebeurt?

De auto zal onderhouden worden volgens het door de fabrikant afgegeven onderhoudsschema, daarom zijn tussentijdse vakantiebeurten niet meer noodzakelijk en zullen dus ook niet worden uitgevoerd.

Hoe weet ik wanneer mijn auto APK gekeurd moet worden?

Hier kunt u aan de hand van het kenteken van de auto de exacte APK-vervaldatum opvragen.

Hoe werkt de winterbandenregeling?

Winterbanden worden steeds vaker toegepast in Nederland. Noordlease biedt de mogelijkheid winterbanden in het leasecontract op te nemen onder gunstige voorwaarden. In het najaar krijgt u bericht voor het monteren van de winterbanden, waarna de zomerbanden worden opgeslagen. In het voorjaar worden de banden weer gewisseld, uiteraard ontvangt u hier ook bericht van. Meer over het nut van winterbanden leest u hier.

Bekeuringen / boetes

Ik heb een bekeuring gekregen waar ik het niet mee eens ben. Hoe kan ik bezwaar indienen?

Via www.om.nl/verkeer kan online in beroep worden gegaan tegen een verkeersboete. Er kan ingelogd worden met DigiD en het CJIB-nummer van de beschikking. Klik hier voor meer informatie.

Hoe moet ik tol betalen op een Scandinavische tolweg?

Ook al zijn er op vele Scandinavische tolwegen nog geen tolpoortjes, het is uw eigen verantwoordelijkheid om de tol wél te betalen. Dit kan vaak bij het begin van de tolweg of bij het eerste de beste tankstation dat u op de tolweg tegenkomt. Betaalt u geen tol dan krijgt u een boete.

Sinds een aantal maanden werken de Scandinavische landen namelijk samen met Euro Parking Collection plc. Alle kentekens van auto’s die in deze landen op tolwegen rijden worden vastgelegd in een digitaal systeem. Indien er geen tol betaald wordt krijgt de kentekenhouder, Noordlease in dit geval, via Euro Parking Collection plc een factuur. Deze factuur wordt, inclusief administratiekosten, aan de contractant doorbelast.

Mijn bekeuring op briefpapier van Noordlease?

Dat klopt! Vanaf nu ontvangt u niet langer het origineel van een CJIB beschikking, maar een afdruk van de beschikking op briefpapier van Noordlease. Via deze link kunt u de bekeuring digitaal opvragen door het kenteken en het beschikkingsnummer in te voeren.

Kan ik een bekeuring digitaal inzien?

Via deze link kunt u de bekeuring digitaal opvragen door het kenteken en het beschikkingsnummer in te voeren.

Kan ik een boete via iDeal betalen?

Indien u berijder of contractant van Noordlease bent kunt u een CJIB-boete direct online aan het CJIB betalen. Via de beveiligde Mijn Noordlease omgeving kunt u de boete inzien en direct via iDeal betalen.

Worden er administratiekosten door het CJIB berekend?

Met ingang van 1 oktober 2012 brengt het CJIB administratiekosten in rekening voor zowel verkeersboetes als boetes die een strafrechtelijke grondslag hebben. Met de opbrengst van de administratiekosten worden de uitgaven gedekt die het CJIB maakt voor het innen van deze boetes. Het bedrag van € 7,00 administratiekosten (was € 6,00 voor verkeersboetes) is als volgt opgebouwd:

Personeelskosten: € 3,43
Apparaatskosten: € 2,14
Gerechtskosten: € 0,82
Rente en afschrijving: € 0,61

Noordlease heeft geen invloed op de hoogte van dit bedrag.

Tanken en brandstof

Hoe werkt de Noordlease Tank Card?

Als een Noordlease Tank Card in het leasecontract is inbegrepen, ontvangt u van ons enige dagen na aflevering de pas waarmee u in Nederland bij alle geautomatiseerde tankstations kunt tanken. Na het intoetsen van de pincode moet u de kilometerstand ingeven en als u tankt in een vervangende auto kunt u dit ook ingeven. Shopartikelen en het wassen van uw auto kunnen niet met deze pas worden afgerekend. Het is mogelijk dat er met de contractant afwijkende afspraken zijn gemaakt over de brandstofkosten, raadpleeg hiervoor uw wagenparkbeheerder.

Als uw Noordlease Tank Card defect is, kunt u bij ons een nieuw exemplaar aanvragen. Mocht u 3 keer een foutieve pincode hebben ingevoerd, dan is de tankpas bij het desbetreffende tankstation die dag geblokkeerd. Wel kunt u bij een ander tankstation dezelfde dag, na intoetsen van de juiste pincode, tanken.

Bij diefstal van de brandstofpas kan deze direct geblokkeerd worden via deze link.

Kan ik ook met de Noordlease Tank Card in het buitenland tanken?

Indien u in het bezit bent van de Internationale Noordlease Tank Card kunt u niet alleen tanken in Nederland, maar ook bij meer dan 30.000 tankstations in Europa. Ook kunt u tolwegen, -tunnels en –bruggen afrekenen. Bent u niet in het bezit van de Internationale Noordlease Tank Card, overleg dan zelf met uw werkgever of wij deze pas voor u mogen aanvragen. Helaas is het in het buitenland afrekenen van elektriciteit op dit moment nog niet mogelijk.

Hoe kan ik zelf betaalde brandstof declareren?

Er bestaat, in overleg met de werkgever/wagenparkbeheerder, de mogelijkheid om zelf betaalde brandstof te declareren via de website van MultiTankCard. Uw werkgever moet dit hebben ingeregeld met Noordlease. Neem contact op met uw werkgever of het mogelijk is om dit digitaal te doen.

Hoe dit werkt kunt u zelf bekijken op onze pagina Download brochures, formulieren en handleidingen onder de kop Brandstofdeclaratie.

Verzekeringen, kentekenbewijs en kentekencard, pechhulp en vervangend vervoer

Is mijn aanhangwagen of caravan meeverzekerd?

Als u met de aan uw auto gekoppelde aanhangwagen of caravan schade aan derden toebrengt is dit door de verzekering gedekt. U hoeft alleen maar te zorgen voor een cascoverzekering van uw caravan of aanhanger.

Waar kan ik een groene kaart krijgen voor mijn caravan en welke gegevens zijn dan nodig?

Als de verzekering in het leasecontract is opgenomen kunt u hier de groene kaart voor uw caravan opvragen. De volgende gegevens hebben we daarvoor nodig: Het kenteken van de auto, merk en type van de caravan en een kopie kentekenbewijs van uw caravan. Wanneer er geen verzekering in het leasecontract is opgenomen kunt de kaart opvragen bij de eigen verzekeraar.

Ik ben mijn kentekenbewijs of kentekencard kwijt. Wat nu?

U kunt hier een vervangend kentekenbewijs of kentekencard aanvragen. Na betaling via Ideal worden de documenten dan direct door de RDW naar Noordlease verstuurd. Wij zorgen voor onmiddellijke verzending naar de berijder.

Kan ik een schadevrijverklaring krijgen?

Als uw auto bij ons is verzekerd kunnen wij, indien er tijdens de looptijd geen schades zijn geclaimd, na afloop van het contract een schadevrijverklaring verzorgen. Dit is niet mogelijk tijdens de looptijd en bij wisseling van de vaste bestuurder. Klik hier voor het aanvragen van een schadevrijverklaring. Vermeld hierbij uw kenteken en uw NAW-gegevens.

Hoe zit het met vervangend vervoer in binnen- en buitenland?

Noordlease zal, mits dit in het leasecontract is overeengekomen, een vervangende auto ter beschikking stellen gedurende de periode dat het leasevoertuig niet ter beschikking is voor de lessee. Afhankelijk van hetgeen is overeengekomen in het leasecontract zal dit normaal gesproken zijn wanneer de uit te voeren werkzaamheden meer dan 24 uur in beslag nemen. Voor vervangend vervoer in het buitenland zal, indien dit in het leasecontract is overeengekomen, een vervangende auto worden ter beschikking worden gesteld als het voertuig niet binnen 48 uur gerepareerd kan worden. Voor de exacte voorwaarden verwijzen wij u naar de berijdershandleiding die in de auto aanwezig is.

Hulpverlening in het buitenland

Noordlease heeft in het contract hulpverlening buitenland opgenomen. Voor de exacte voorwaarden verwijzen wij u naar de berijdershandleiding die in de auto aanwezig is.

Waar kan ik buiten kantoortijden terecht?

Noordlease Assistance is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar op telefoonnummer: 0800-0233796, vanuit het buitenland +31(0)50-5470255.

Over uw leaseauto

Wat is een lease auto?

Een lease auto is een auto die tegen een overeengekomen vaste vergoeding, gedurende een vaste periode ter beschikking wordt gesteld aan de leasenemer. De koper van de auto (de leasemaatschappij) blijft de eigenaar van de auto. De leasemaatschappij draagt zowel het financiële als het economisch risico.

Welke leaseauto kiezen?

De keuze van een leaseauto hangt af van verschillende factoren. Vaak geeft de werkgever een budget waarvoor de werknemer een auto kan uitzoeken. Het kan ook voorkomen dat een werkgever een specifiek automerk en model prefereert. Afspraken omtrent een lease auto van de zaak staan vaak vastgelegd in een autoregeling en / of een aanvullende berijdersovereenkomst.

Wanneer is een leaseauto rendabel?

Door de grootschalige inkoop in combinatie met scherpe afspraken met importeurs / autobedrijven en geldverstrekker is een leaseauto al snel rendabel. 60% van de autokosten bestaan uit rente en afschrijving. Door een professionele verkooporganisatie aan het eind van het leasecontract worden de grootste kostenposten beperkt.

Is leasen goedkoper dan kopen?

Per saldo is leasen goedkoper dan kopen door de wijze van inkoop van een leasemaatschappij. Het volledige inkoopvoordeel bij aanschaf, onderhoud, reparatie en wordt verrekend in de leaseprijs. Dit voordeel is veel groter dan de beheerskosten die in rekening worden gebracht.

Welke leasevormen zijn er?

Er zijn twee hoofdvormen van leasing te onderscheiden: operationele lease en financiële lease. Operationele lease is een vorm van huur en financiële lease is een vorm van kredietverlening. Het fundamentele verschil tussen deze vormen is wie (de leasemaatschappij of de klant) het economische risico draagt.

Wat kost een leaseauto?

Er kosten ontstaan voor de werknemer wanneer de leaseauto ook privé wordt gebruikt. Deze kosten kunnen bestaan uit een eigen bijdrage en / of bijtelling. Bijtelling is het bedrag dat bij het inkomen wordt opgeteld en waarover belasting moet worden betaald. Daarnaast kan de werkgever een vergoeding vragen voor het privégebruik. Deze standaardvergoeding is volledig aftrekbaar van de bijtelling, mits de eigen bijdrage volledig als privégebruik wordt aangemerkt.

Hoe lease ik een auto?

Op de website van Noordlease kunt een aanvraag voor meer informatie of een specifieke auto indienen. Noordlease kan alle merken en modellen leveren. Tijdens werkdagen nemen wij binnen 15 minuten contact met u op om na te gaan op welke wijze en met wat voor auto leasing interessant voor u is.

Welke leaseauto past bij mij?

Oriënteer u eerst goed om te bepalen welke lease auto het beste bij u past. Beslis eerst de klasse van de auto en bekijk welke auto's in die klasse / categorie mogelijk zijn. Na het maken van een shortlist kunt u eventueel een proefrit aanvragen bij de leasemaatschappij.

Leasen hoe werkt het?

Na aangeven van uw persoonlijke voorkeur betreft de auto in combinatie met het gewenste aantal kilometers en het aantal jaren dat u wilt gaan rijden, gaan wij na uw akkoord op de maandelijkse leaseprijs een contract opstellen. Na ondertekening wordt de leaseauto besteld. Deze kunt u bij de dealer ophalen.

Wat leaset u voor 800 euro?

Voor 800 euro een auto leasen hangt volledig af van het type auto, motorisering, brandstofsoort, kilometrage en het aantal jaren dat er gereden wordt. Hieruit blijkt wel dat leasen maatwerk is. Onze specialisten adviseren en assisteren u graag bij het maken van de juiste keuze.

Waarom een lease auto?

Een leaseauto kan door een bedrijf ter beschikking worden gesteld als een auto van de zaak. Over het algemeen moet er dan bijtelling worden betaald. Wanneer er sprake is van een kilometervergoeding kan men ook Private Lease overwegen. Dan er is geen bijtelling van toepassing.

Wat is lease op naam?

Bij zakelijke lease wordt het contract alleen te naam gesteld op de contractant als die niet btw plichtig is. Bij Privé lease wordt het kenteken te naam gesteld op de berijder. Aangezien het contract ook ten naam gesteld is op de berijder geldt hier geen bijtelling.

Hoe werkt een lease auto van de zaak?

Een leaseauto van de zaak betekent dat een leaseauto door de werkgever ter beschikking wordt gesteld. Meestal wordt er een budget gegeven en kan de werknemer op basis daarvan zelf een auto kiezen. Afspraken omtrent een lease auto van de zaak zijn vaak vastgelegd in een autoregeling en / of een aanvullende berijdersovereenkomst.

Wat betekent leasen?

Leasen is een verzamelnaam voor vormen van objectgerichte financiering waarbij een bedrijfsmiddel (in dit geval een auto) door de leasemaatschappij (Noordlease) gedurende een overeengekomen periode en vergoeding ter beschikking wordt gesteld aan de leasenemer. Leasing betekent (ver)huren (vertaling uit het Engels).

Wat is bijtelling?

Bijtelling is het bedrag dat bij het inkomen wordt opgeteld en waarover belasting moet worden betaald. De hoogte van de bijtelling wordt bepaald door het bijtellingspercentage en de fiscale waarde van de auto. Bijtelling is alléén van toepassing als de leaseauto ook privé wordt gebruikt.

Wanneer leaseauto?

Een leaseauto kan door een bedrijf ter beschikking worden gesteld als een auto van de zaak. Over het algemeen moet er dan bijtelling worden betaald. Wanneer er sprake is van een kilometervergoeding kan men ook Private Lease overwegen. Dan er is geen bijtelling van toepassing.

Welke leaseauto moet ik kiezen?

Afspraken omtrent een lease auto van de zaak staan vaak vastgelegd in een autoregeling en/ of een aanvullende berijdersovereenkomst. Daarnaast is het van belang dat er wordt nagedacht over specifieke wensen zoals model, opties, comfort, kilometrage en de representativiteit.

Hoe werkt lease auto bijtelling?

Bijtelling van een lease auto zijn de fiscale kosten van het privégebruik van een lease auto van de zaak. Dit geldt alleen wanneer er méér dan 500 kilometer op jaarbasis wordt gereden. De hoogte van deze bijtelling hangt af van de CO2-uitstoot van de auto en wordt jaarlijks door de overheid opnieuw vastgesteld.

Wat hoort bij de standaarduitrusting van uw auto?

De auto wordt door ons besteld in de uitvoering en voorzien van de accessoires, zoals is vastgelegd in het afgesloten leasecontract. Tevens zijn alle auto's standaard voorzien van een mattenset en een set reservelampen. Wilt u ons zo spoedig mogelijk informeren als blijkt dat de auto niet conform de gemaakte afspraken is afgeleverd, zodat wij actie kunnen ondernemen?

Aflevering van uw nieuwe auto

De leverende dealer maakt een afspraak met u voor de aflevering van uw auto, die uiteraard niet vóór de bij de dealer bekende afleveringsdatum zal plaatsvinden. Aflevering van de auto vindt nooit plaats in november en december. Als de verzekering door ons wordt verzorgd, melden wij de auto aan bij de verzekeringsmaatschappij. U ontvangt binnen enkele dagen een nieuwe kentekencard, groene kaart en een Noordlease Service Card. Als de verzekering niet in het leasecontract is inbegrepen, geven wij de benodigde gegevens door aan de contractant, die zelf zal zorgen voor aanmelding bij de verzekeringsmaatschappij. Uw huidige auto van Noordlease kunt u bij de dealer achterlaten inclusief kentekenbewijs deel 1a en 1b of kentekencard, groene kaart en alle bij de auto behorende sleutels, onderhoudsboekjes en codes. Als de auto is voorzien van accessoires die uw eigendom zijn, kunt u deze laten demonteren voor inlevering van de auto, mits dit geen beschadigingen veroorzaakt. Kijk voor details over de inname in ons innameprotocol. Als u een Noordlease Tank Card in gebruik hebt, kunt u deze blijven gebruiken totdat u, enkele dagen na aflevering van de nieuwe auto, een nieuwe Noordlease Tank Card van ons ontvangt. Wij verzoeken u dan de oude Tank Card te retourneren.

Kan ik de auto ook kopen na afloop van het leasecontract?

U kent uw leaseauto en al zijn kwaliteiten als geen ander. Wij bieden u daarom de mogelijkheid om uw leaseauto niet in te leveren maar deze zelf te kopen of aan te bieden aan vrienden, familie, buren of collega’s. Dat betekent extra zekerheid, u voorkomt een zoektocht naar een geschikte auto en u betaalt een bijzonder aantrekkelijke prijs, informeer minimaal 2 weken voor afloop van het leasecontract via uw wagenparkbeheerder naar de mogelijkheden of vraag hier een overnameprijs aan welke naar uw wagenparkbeheerder zal worden verstuurd.

Wie mag er in de auto rijden?

Uiteraard moet de bestuurder aan de wettelijke eisen voldoen. De auto mag worden bestuurd door de lessee en, mits met toestemming van lessee, door:

· werknemers van lessee
· familieleden van lessee en van diens werknemers
· personen die met lessee of met diens werknemers duurzaam een gemeenschappelijke huishouding voeren

Het is mogelijk dat hierover bij uw werkgever afwijkende afspraken gelden; raadpleeg bij twijfel uw wagenparkbeheerder.

De auto mag niet worden gebruikt voor de exploitatie van een ander bedrijf of de uitoefening van een ander beroep dan dat van lessee.

Naar welke landen mag ik toe met mijn auto?

U heeft toegang tot de landen die niet zijn doorgekruist op de groene kaart. In de berijdershandleiding leest u meer over het dekkingsgebied. Controleer of hier afwijkende afspraken over bestaan met uw werkgever. De berijdershandleiding kunt u hier downloaden.

Hoe zit het met de fiscale bijtelling?

Helaas kunnen wij het ook niet leuker maken. Dit betekent dat wij na aflevering van de auto de fiscale prijs aan de contractant doorgeven. Daarnaast zijn wij verplicht om eens per jaar de fiscale prijs door te geven aan de fiscus. De fiscale prijs van de auto is de consumentenprijs van de auto en alle fabrieksopties inclusief BTW en BPM en geldt voor zowel personen- als bedrijfsauto's. De fiscale prijs van uw auto is zichtbaar in Mijn Noordlease. Als de auto niet privé wordt gebruikt kan, nadat de belastingdienst hiermee heeft ingestemd en in overleg met uw werkgever, inhouding van de fiscale bijtelling op het loon achterwege blijven. Om aan te tonen dat u de auto niet privé gebruikt is een kilometeradministratie noodzakelijk. U kunt hier het verzoek loonheffing geen privégebruik downloaden. Raadpleeg voor nadere informatie de Belastingdienst.

Mag ik een trekhaak of andere accessoires laten monteren?

U kunt, voor eigen rekening, een trekhaak of andere accessoires laten monteren, mits deze voldoen aan de wettelijke eisen. Verwijdering hiervan, voor inlevering van de auto, is alleen toegestaan als dit geen beschadiging van de auto tot gevolg heeft. Niet verwijderde accessoires komen bij inlevering niet in aanmerking voor een vergoeding. Houdt u er wel rekening mee dat door u zelf aangeschafte accessoires niet zijn meeverzekerd!

Mijn leasecontract loopt binnenkort af. Hoe en waar lever ik mijn auto in?

Lees hier alles over de inname van uw leaseauto.

Waar meld ik mijn huurauto af?

U kunt uw huurauto hier afmelden

Waar kan ik een milieusticker aanvragen?

Via deze link kunt u de zogenaamde umweltplakette aanvragen.