• Al 35 jaar een begrip
  • Grootste van Noord-Nederland
  • Alle merken en modellen
  • Reactie binnen 15 min.
  • Al 35 jaar een begrip
  • Grootste van Noord-Nederland
  • Alle merken en modellen
  • Reactie binnen 15 min.

Tachograaf: verplicht of gewenst?

Gepubliceerd op 6 september 2017
Tachograaf: verplicht of gewenst?

Over het gebruik van de tachograaf heerst veel onduidelijkheid door uitzonderingen in regelgeving en ontheffingen. Wij informeren u graag over de mogelijkheden.

Als ondernemer komt de term tachograafplicht u vast bekend voor. Het apparaat heeft als doel om de rij- en rusttijden van (beroeps)chauffeurs te waarborgen.

Regelgeving in de Europese Unie

Volgens Europese regelgeving zijn voertuigcombinaties met een totaal gewicht boven 3.500 kg tachograaf plichtig. Deze regelgeving is ook van toepassing bij een combinatie van bedrijfswagen met aanhanger. Ter illustratie: dit betekent dat D-klasse auto’s (en hoger) mogelijk al tachograaf plicht hebben. Let wel op, in Duitsland is het gebruik van een tachograaf verplicht bij een voertuigcombinatie vanaf 2.800 kg.

Uitzonderingen en ontheffingen

Er zijn meerdere uitzonderingen waardoor er sprake kan zijn van een ontheffing:

  • Rijdende werktuigen zonder laadruimte of opslagcapaciteit zijn niet tachograaf plichtig. Het werktuig is namelijk niet ingericht voor vervoer van personen of goederen. Beschikt het rijdende werktuig wel over laadruimte of opslagcapaciteit? Dan kan het worden ingericht voor vervoer van goederen of personen en is er wel sprake van Tachograaf plicht.
  • Er is een mogelijkheid tot ontheffing als u een zakelijke voertuigcombinatie van maximaal 7.500kg of minder heeft die alleen gebruikt wordt voor het vervoer van materiaal en uitrusting. Hiernaast moet de bestuurder minder dan 12 uren per week rijden en bevindt de bestuurder zich binnen een straal van 100 kilometer van de vestigingsplaats.

Indien u in aanmerking wil komen voor een ontheffing moet er in de bovenstaande gevallen wel een gesloten rittenregistratie aanwezig zijn. U kunt onder andere een vrijstelling aanvragen via EVO.

Valkuilen

Het is niet altijd duidelijk of u voertuig is vrijgesteld. Het is daarom belangrijk om bij een vrijstelling een brief aan te vragen waarmee u onderweg kunt aantonen dat u bent vrijgesteld van de tachograaf verplichting.
Het niet voldoen aan de tachograafplicht kan tot bekeuringen uitlopen van duizenden euro’s. Door de aanwezigheid van een tachograaf is het ook belangrijk dat de chauffeur aan de rij- en rusttijdenwet voldoet. Het niet voldoen aan deze wet kan namelijk ook leiden tot fikse boetes.
 
Bron: evofenedex

Wij staan voor u klaar

Bij het kiezen van de beste bedrijfswagens is het onder andere belangrijk om te kijken naar de grootte, het gewicht en de inrichting van de wagens. Door de grote hoeveelheid aan mogelijkheden kan het lastig zijn om de juiste keuze te maken. Wij nodigen u van harte uit in het Noordlease Businesscenter, zodat wij u onder het genot van een koffie kunnen voorzien van advies op maat.

Maak een afspraak Naar het Noordlease Businesscenter