• Al 35 jaar een begrip
 • Grootste van Noord-Nederland
 • Alle merken en modellen
 • Reactie binnen 15 min.
 • Al 35 jaar een begrip
 • Grootste van Noord-Nederland
 • Alle merken en modellen
 • Reactie binnen 15 min.

Rijvaardigheid: fris je kennis op

Gepubliceerd op 27 maart 2017
Rijvaardigheid: fris je kennis op

In 2016 waren maar liefst 10.986.066 Nederlanders in het bezit van een autorijbewijs. Maar hoeveel procent van deze verkeersdeelnemers is ook daadwerkelijk behendig achter het stuur?

Weet u hoe u moet reageren bij aquaplaning? En zitten alle verkeersregels nog vers bij u in het geheugen? Een regelmatige opfriscursus over de kennis op het gebied van autorijden is niet verkeerd en creëert veiligheid op de weg. Daarom helpen wij u op weg met de volgende tips:

1. Stel uw autostoel goed af

Stel de stoelhoogte en rugleuning goed af. Dit zorgt ervoor dat u op comfortabele wijze op pad gaat zonder nare verrassingen.

 • Uw lichaam moet zoveel mogelijk contact maken met de stoel.
 • Ga met uw rug tegen de rugleuning van de stoel aan zitten.
 • Leg uw polsen op het stuur.
 • Pak hierna het stuur beet. Uw armen horen licht gebogen te zijn.

2. Controleer uw spiegels

Een belangrijk onderdeel van uw auto zijn de spiegels. Stel uw spiegels goed af om een dode hoek te vermijden en alles goed te kunnen zien. Een richtlijn is dat u een klein deel van de zijkant van uw auto kunt zien in de autospiegel. Vaak wordt uitgegaan van de verhouding zoals getoond in de afbeelding.

3. Controleer regelmatig uw auto

Wanneer hebt u voor het laatst de bandenspanning opgemeten of het oliepeil gecontroleerd? Door uw auto goed te onderhouden verkleint u de kans op technische mankementen en rijdt u economischer. Een correcte hoeveelheid olie en een juiste bandenspanning zorgen namelijk voor een lager verbruik. Tip: kijk in het onderhoudsboekje van uw auto voor meer informatie over de correcte bandenspanning.

Vul ook uw ruitenwisservloeistof op tijd aan, zodat uw zicht niet wordt belemmerd door vuil op uw autoruiten. Voorkom hiernaast een boete; geen ruitenwisservloeistof in het reservoir is namelijk ook strafbaar.

4. Houdt rekening met uw zicht

Het weer kan veel invloed hebben op de rijstijl. Zo kan een laaghangende zon erg hinderlijk en verblindend zijn. Pas uw rijgedrag aan en creëer een veilige situatie. Dit kan bijvoorbeeld door snelheid of afstand aan te passen. Vieze en vette ruiten kunnen er voor zorgen dat door weerspiegeling van de zon het zicht wordt belemmerd. Zorg ervoor dat u met schone autoruiten op pad gaat.

Tip: je ruit schoonmaken
Keukenrol, en glasreiniger zijn prima middelen om de binnenkant van autoruiten mee schoon te maken. De buitenkant van het ruit heeft veel meer te verduren, insecten zijn bijvoorbeeld lastig te verwijderen. Maak hiervoor gebruik van lauw of warm water met een kleine scheut afwasmiddel. Gebruik een schone zeem om het ruit af te nemen.

Let wel op dat u de autoruiten niet schoonmaakt in de felle zon. Als het water te snel opdroogt tijdens het schoonmaken krijgt u strepen op het ruit.

spiegel

5. Voorkom aquaplaning

Als het hard regent kan er sprake zijn van aquaplaning. Aquaplaning ontstaat als er een hoeveelheid water tussen de banden en het wegdek ontstaat en het water niet weg kan komen. Hierdoor verliezen de banden contact met het wegdek en kan de auto gaan slippen. Voorkom aquaplaning door het gas los te laten en uw snelheid aan te passen. Houd het stuur recht en rem geleidelijk.

6. Laat u niet afleiden

Smartphones in het verkeer zorgen voor steeds meer ongelukken. Er wordt geschat dat 25% van alle verkeersongevallen hiermee verband houdt. U hebt aanzienlijk minder tijd om te reageren op verkeerssituaties met een smartphone in de hand. Een oplossing voor veilig rijden zonder smartphone is de SafeDrivePod.

Contact

Wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact op met één van onze accountmanagers.