• Al 35 jaar een begrip
 • Grootste van Noord-Nederland
 • Alle merken en modellen
 • Reactie binnen 15 min.
 • Al 35 jaar een begrip
 • Grootste van Noord-Nederland
 • Alle merken en modellen
 • Reactie binnen 15 min.

Inname leaseauto in 8 stappen

Gepubliceerd op 17 november 2016
Inname leaseauto in 8 stappen

Wist u dat er elke week zo’n 55 leaseauto’s bij Noordlease worden ingenomen?

Met een wagenpark van ca. 11.000 auto’s kan dat natuurlijk al snel. Maar hoe wordt een leaseauto eigenlijk ingenomen?

Stap 1: Transport

Als de looptijd van een leasecontract is verstreken, wordt de leaseauto ingeleverd. Hiervoor zijn een aantal richtlijnen opgesteld. In principe dient de leaseauto te worden ingeleverd bij Noordlease te Groningen.

Mocht het voor de berijder geen optie zijn om de leaseauto in Autoborg in te leveren dan biedt Noordlease, in overleg, 3 andere opties:

 • Bij de dealer waar de nieuwe leaseauto wordt opgehaald.
 • Bij een erkend schadebedrijf (lijst in overleg op te vragen bij Noordlease).
 • Bij een erkend innamepunt (in overleg met Noordlease).

Door onze klanten een landelijk dekkend netwerk aan inleverlocaties te bieden, kan de leaseauto altijd relatief dichtbij worden ingeleverd. De auto wordt vervolgens vanuit de innamepunten naar het kantoor van Noordlease in Groningen getransporteerd, waar in Autoborg de daadwerkelijke inname plaatsvindt.

Stap 2: Ontvangst leaseauto bij Noordlease

De auto komt na transport aan bij Autoborg. Soms levert de berijder zijn/haar leaseauto ook in bij Autoborg in Groningen. De berijder draagt alle sleutels en de autopapieren van de leaseauto over en geeft de laatste kilometerstand door aan een specialist van Noordlease. Deze specialist voert de gegevens van de leaseauto in de database in, waarna de auto officieel de status “voertuig in ontvangst genomen” krijgt.

Het kentekenbewijs of de kentekencard van de leaseauto gaat vervolgens naar afdeling Operations van Noordlease. Hier wordt de auto gevrijwaard en toegevoegd aan de handelsvoorraad van Noordlease. Daarmee is de auto wegenbelasting- en verzekeringsvrij geworden. Nu volgt de daadwerkelijke inname.

WIST U DAT?:

Noordlease een Inname van het Jaar verkiezing heeft georganiseerd onder haar berijders? Berijders die hun leaseauto zéér netjes inleveren worden hiervoor beloond. Elke 2 maanden wordt een Inname van de Maand gekozen, deze 6 winnaars strijden om de felbegeerde titel Inname van het Jaar. Hiermee kan een prachtige prijs gewonnen worden!

Stap 3: Wassen en plaatsen op autodek

Na een grondige wasbeurt wordt de auto naar het autodek gereden voor inname. Volgens het First In First Out-principe worden de auto’s vervolgens van het autodek gehaald en naar de innameruimte in Autoborg gereden.

Stap 4: Inname auto

Inname4

De leaseauto wordt door een innamespecialist van Noordlease ingenomen. Op basis van het innameprotocol van Noordlease worden bij de inname de volgende zaken uitgevoerd:

 • Auto onder verlichting plaatsen om een goede controle mogelijk te maken.
 • Opnemen van de laatste kilometerstand.
 • Controleren of alle opties (bijvoorbeeld trekhaak, lichtmetalen velgen, navigatiesysteem inclusief cd/dvd, etc.) aanwezig zijn.
 • Controle van het interieur en exterieur en het maken van overzichtsfoto’s .
 • Schades aan het interieur en exterieur worden gemarkeerd met een pijl en per schade gefotografeerd.

Alle gegevens van het voertuig en foto’s worden door de specialist van Noordlease tijdens de inname direct ingevoerd in een handheld PDA. Alle data, inclusief de foto’s genomen met de PDA, wordt direct gesynchroniseerd met de voertuiggegevens in de database van Noordlease, waarna het innamerapport kan worden opgesteld.

Stap 5: Innamerapport opstellen

Het innamerapport wordt automatisch opgesteld op basis van de innamecontrole. Dankzij dit rapport is er bij berijders en klanten veel minder onduidelijkheid over schades. Onduidelijke rapportage is bij veel klanten van leasemaatschappijen een reden om niet akkoord te gaan met de inname van een auto. Bij Noordlease zijn wij liever open en eerlijk over de inname van een leaseauto, dit voorkomt onduidelijkheden.

Hoe maken wij het onze klanten zo makkelijk mogelijk?

 • Innamerapport is online volledig inzichtelijk voor de klant/contractant.
 • In het geval van grotere schades overleggen wij eerst met de klant wat verzekeringstechnisch de beste optie is.

Na het afronden van de inname en het maken van het innamerapport is het leasecontract officieel ten einde gekomen en is de leaseauto een ex-leaseauto geworden.

Stap 6: Klant informeren over inname

Nadat het innamerapport is opgesteld, informeren wij onze klant door middel van de innamemail. Deze mails worden elke nacht volledig automatisch vanuit het Noordlease systeem aan de klant verstuurd. In deze mail vindt de klant de bevestiging van de inname en een link naar de beveiligde oNLine klantomgeving van Noordlease. Hier kan het volledige innamerapport, inclusief alle foto’s van de inname, door de klant worden ingezien. Open en eerlijk, ook dat is duidelijk Noordlease.

Als er tijdens de inname schade is geconstateerd aan de leaseauto wordt, bij klanten die zelf de verzekering van het voertuig voor hun rekening nemen, het totale schadebedrag doorbelast aan de klant (contractant). Is het voertuig bij Noordlease verzekerd? Dan wordt het eigen risico aan de klant doorbelast. Het is vervolgens aan de klant of deze het eigen risico ook aan de berijder van de leaseauto doorbelast. Het schadebedrag wordt door Noordlease trouwens altijd voorzien van een heldere uitleg en het bedrag per individuele schade. Na betaling van het schadebedrag wordt het leasecontract definitief afgesloten en wordt het verkoopkanaal van de leaseauto bepaald.

" Alle auto’s worden bij Noordlease realistisch ingenomen. Een leaseauto die 3 jaar lang intensief is gebruikt wordt minder streng beoordeeld dan een voorloopauto die al na 4 weken weer wordt ingenomen. En een bedrijfswagen wordt ook weer anders ingenomen dan een personenwagen. Gebruiksschade, zoals kleine deukjes en krasjes, wordt om deze reden dan ook praktisch nooit doorbelast aan de klant. Weten wat wordt gezien als gebruiksschade? Bekijk het innameprotocol van Noordlease "

Stap 7: Verkoopkanaal bepalen

Hoe wordt het verkoopkanaal van de leaseauto bepaald? Dit gebeurt volautomatisch op basis van het innamerapport en een groot aantal parameters. Het Noordlease systeem bepaalt dus goed doordacht wat er met de auto gaat gebeuren. Hierbij zijn 2 scenario’s (verkoopkanalen) mogelijk:

 • De auto gaat naar de veiling en wordt verkocht aan de hoogste bieder
 • De auto gaat naar Autoborg, dé plek voor de mooiste occasions van Noordlease, om hier verkocht te worden aan particuliere klanten. Dit geldt alleen voor personenauto’s, voertuigen met een grijs kenteken gaan altijd naar de veiling.

De verkoop van ex-leaseauto’s draagt direct bij aan het lage leasetarief van Noordlease. Elke auto die na afloop van het leasecontract meer geld oplevert, zowel op de veiling als in Autoborg, helpt ons om de leasetarieven voor onze klanten zo scherp mogelijk te houden.

Vraagt u zich af wanneer een ex-leaseauto goed genoeg is om in de Autoborg te worden verkocht? Door de specialisten van Noordlease worden hoge eisen gesteld aan het voertuig, wil deze te koop worden aangeboden in Autoborg. De ex-leaseauto moet er zowel van binnen als van buiten tiptop uit zien, de auto moet weinig of geen schade hebben, er zijn maximaal 150.000 kilometers mee gereden en niet onbelangrijk: de auto moet gewild zijn in de markt. Alleen op deze manier kan Noordlease haar particuliere klant in Autoborg het beste assortiment bieden.

Stap 8: Reparatie eventuele schade

Is er schade aan een voertuig geconstateerd die voor Autoborg bestemd is? Dan wordt de schade door de eigen schadeservice gerepareerd. Zodoende kan de ex-leaseauto in een nette staat in Autoborg worden aangeboden aan de particuliere klant.

Zelf interesse in een nette ex-leaseauto? Kijk voor een overzicht van de beste ex-leaseauto’s op www.autoborg.nl.