• Al 35 jaar een begrip
 • Grootste van Noord-Nederland
 • Alle merken en modellen
 • Reactie binnen 15 min.
 • Al 35 jaar een begrip
 • Grootste van Noord-Nederland
 • Alle merken en modellen
 • Reactie binnen 15 min.

De noodzaak van winterbanden

Gepubliceerd op 4 oktober 2017
De noodzaak van winterbanden

Het is een jaarlijks terugkerend onderwerp: de bandenwisseling. Maar wat zijn nou de voordelen van winterbanden voor jou? Wij leggen het je graag nog even haarfijn uit.

Je bent met je gezin onderweg naar een verjaardag of je zit met collega’s in de auto omdat je naar een belangrijke afspraak moet. Het is zaterdagochtend en de auto zit weer vol met kinderen die naar een sportwedstrijd gaan of je bent op pad met je beste vrienden of vriendinnen voor een gezellig weekendje weg.

Voor ons hele herkenbare situaties, omdat het bij ons – de mensen van Noordlease – precies net zo gaat als bij jou. En druk leven vol met sociale activiteiten en zakelijke afspraken waar je de auto voor nodig hebt. Om te komen waar je moet zijn, omdat dit onderdeel is van jouw leven. Daarbij staat veiligheid voor ons voorop. Veiligheid voor jou, veiligheid voor de mensen met wie je onderweg bent, veiligheid voor de andere weggebruikers. Want we moeten er toch niet aan denken…. Daarom informeren wij je graag over het nut van winterbanden.

Plan nu alvast jouw winterbandenwissel en ga veilig op pad!

Winterbanden, wat zijn dat nou precies?

Winterbanden hebben een andere rubbersamenstelling (compound) en profiel dan zomerbanden. Het rubber is afgestemd op gebruik bij lage temperaturen om te zorgen voor optimale grip op het wegdek bij kou. Hiernaast hebben de banden een speciaal loopvlak, waarmee de banden ook grip hebben op sneeuw. De banden worden veelal getest op basis van geluidsproductie, slijtvastheid en rolweerstand (verbruik) om de kwaliteit te waarborgen. Het gebruik van winterbanden in de zomerperiode wordt zeer afgeraden. Door de hogere temperaturen worden de banden namelijk te zacht en wordt de remweg langer. Het zorgt er ook voor dat je auto minder grip heeft op het wegdek.

Wist je dat? Informatie over al die tekentjes die op jouw banden staan

Winterbanden worden aangeboden in verschillende vormen en formaten. Gelukkig wordt op de banden zelf veel informatie gegeven. Hierdoor kun je de juiste banden kiezen voor onder jouw auto. Op elke winterbanden vind je een combinatie van letter en cijfers, bijvoorbeeld:

250/55 R 16 87 V

Deze gegevens hebben de volgende betekenis:

 • 250 - De breedte van de band in millimeters. Dus in dit voorbeeld is de bandbreedte 25 cm.
 • 55 – Dit cijfer geeft de verhouding tussen de bandhoogte en bandbreedte aan
 • R – Hiermee wordt het type band aangegeven; in dit voorbeeld Radiaal
 • 16 - Velgdiameter (inches). De diameter van de velg is in het voorbeeld dus 15 inches
 • 87 – Index voor het draagvermogen van de banden
 • V – De snelheidsindex van de banden die de maximale snelheid van de banden aangeeft

De bovenstaande gegevens zijn van belang bij het bestellen van de correcte banden. Bij het bestellen van winterbanden is namelijk de gehele bovenstaande code nodig. Ook voor de montage van de banden is de informatie belangrijk. Pijlen op de band geven de correcte rolrichting aan zodat de banden op de correcte wijze kunnen worden gemonteerd. Hiernaast vind je op winterbanden ook altijd een ‘Sneeuwvlokje’ icoon (zie afbeelding). Dit is een geldige winterbanden aanduiding binnen Europa, die ook van toepassing is op all-season banden.

winterbanden icoon-01

Boetes en aansprakelijkheid, laat je goed informeren voordat je naar het buitenland gaat

In veel landen is het gebruik van winterbanden (en soms sneeuwkettingen) verplicht. Het niet gebruiken van winterbanden tijdens winterse omstandigheden kan dus leiden tot een fikse boete! Let op: de regels winterbanden in Duitsland wijzigen vanaf 1 januari 2018. Boetes bij het gebruik van ongeschikte banden zijn in Duitsland oplopend op basis van de ernst van de overtreding. Dit geldt ook voor Oostenrijk, waar een boete kan oplopen tot €5.000,- en inbeslagname van je auto. Ben je betrokken bij een ongeval en rijd je op ongeschikte banden? Dan kan dit gevolgen hebben voor je aansprakelijkheid en een lagere schadevergoeding.

Wij staan voor u klaar

Heb jij vragen over het wisselen van banden? Neem dan gerust contact met ons op. Onze specialisten helpen je graag verder op weg.

Contact Maak een afspraak