• Al 35 jaar een begrip
 • Grootste van Noord-Nederland
 • Alle merken en modellen
 • Reactie binnen 15 min.
 • Al 35 jaar een begrip
 • Grootste van Noord-Nederland
 • Alle merken en modellen
 • Reactie binnen 15 min.

Boetes in het buitenland? Noordlease geeft uitleg

Gepubliceerd op 9 februari 2017
Boetes in het buitenland? Noordlease geeft uitleg

Het kan iedereen gebeuren. U rijdt net te snel door de pittoreske dorpjes van ItaliŽ en wordt geflitst.

 

Een bekeuring kan uw vakantiegevoel snel bederven. En vaak zijn er ook andere, gecompliceerde regels verbonden aan bekeuringen in andere landen. Maar waar moet u nu precies op letten met bekeuringen in het buitenland? Noordlease legt het u graag uit:

Boetes in Duitsland-01

In Duitsland wordt net als in Nederland gewerkt met een strafpuntensysteem. Het systeem is echter wel wat anders uitgevoerd:

 • 1 - 3 strafpunten: voor verkeersovertredingen met een boete vanaf Ä 60,-
 • 4 - 5 strafpunten: een vermaning (Ermahnung)
 • 6 - 7 strafpunten: een waarschuwing (Verwarnung)
 • 8> strafpunten: ontzegging van rijbevoegdheid + mogelijke educatieve maatregel.

Een belangrijk gegeven is dat strafpunten pas worden gegeven vanaf bekeuringen met een hoogte van Ä 60, -.

Een bekeuring, wat nu?
Na het ontvangen van de bekeuring heeft u drie opties: de bekeuring direct betalen, de bekeuring binnen een week betalen of beroep aantekenen.

Boetes in frankrijk-01

In Frankrijk zijn de overtredingen onderverdeeld in vijf categorieŽn. CategorieŽn 1 tot 4 bestaan uit vaste boetebedragen, genaamd amende forfaitaire. De bekeuringen kunnen variŽren van Ä 11, - tot Ä 135, -.

Een bekeuring, wat nu?
Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat boetes tot Ä 750, - ter plekke worden geÔnd door de Franse politie! Hiernaast wordt in Frankrijk gewerkt met een systeem waardoor een boete aanzienlijk hoger of lager kan uitvallen:

 • Betaalt u de boete binnen 14 dagen? Dan wordt de boete verlaagd (amende minorťe)
 • Betaalt u later dan de termijn, maar binnen 45 dagen? Dan wordt uw boete verhoogd (amende majorťe).
 • Betaalt u de boete niet binnen 45 dagen? Dan wordt de maximale boete opgelegd.

Indien u de boete niet betaald, moet u een waarborgsom betalen ter hoogte van de opgelegde boete. U moet ook een waarborgsom betalen als u in beroep gaat tegen de boete.

Pas op! Als u weigert de boete en de waarborgsom te betalen mogen de Franse autoriteiten uw voertuig, rijbewijs en/of kentekenbewijs in beslag nemen tot u hebt betaald!

Boetes in belgie-01

Onze Belgische buren hebben verkeersdelicten in vier gradaties ingedeeld. De hoogte van de bekeuring wordt bepaald door de graad van het verkeersdelict. Goed om te weten: zijn er meerdere overtredingen tegelijkertijd vastgesteld? Dan mag het bedrag niet hoger zijn dan Ä 825, -.

Een bekeuring, wat nu?
Heeft u een bekeuring gekregen in BelgiŽ? Dan legt de betreffende ambtenaar u onmiddellijk een schikking op. Dit geeft u twee opties:

 • De bekeuring direct betalen (in beroep gaan tegen de boete is dan niet meer mogelijk!)
 • De bekeuring niet betalen.

Indien u de bekeuring niet betaalt, moet u alsnog een waarborgsom betalen ter hoogte van de opgegeven bekeuring.

Let op!
Als u bezwaar maakt tegen de bekeuring moet u dit direct aangeven bij de ambtenaar die de bekeuring uitschrijft en schriftelijk vast laten leggen. Als u dit niet doet, wordt de waarborgsom de betaling van de boete. Hiermee vervalt dan ook de mogelijkheid om in beroep te gaan.

Boetes in zwitserland-01

In vergelijking met Nederland zijn de boetes in Zwitserland veel hoger. Er wordt gewerkt met vaste boetebedragen als er sprake is van lichte verkeersovertredingen. Dit wordt Tagessštze genoemd. Een Tagessatz is een percentage van uw inkomen. Heeft u een bekeuring gekregen van 15 Tagessštze? Dan wordt het percentage van uw inkomen vermenigvuldigd door 15.

Ernstige verkeersovertredingen worden streng aangepakt in Zwitserland. Onder ernstige verkeersovertredingen vallen hoge snelheidsovertredingen en overtredingen met een relatief hoger risico op ongevallen met zwaar letsel.

Een bekeuring, wat nu?
Een lichte verkeersovertreding wordt beboet met maximaal 300 Zwitserse Frank. Bent u het niet eens met de boete of de rijontzegging? Dan kunt u tot maximaal 10 dagen bezwaar maken.

Is er sprake van een ernstige verkeersovertreding? Dan wordt een hoge boete of rijontzegging opgelegd. Er kan ook een gevangenisstraf van 1 tot 4 jaar worden opgelegd.

Boetes in oostenrijk-01

In Oostenrijk wordt een strafpuntensysteem gehanteerd wat ook geldig is voor buitenlanders. Na het behalen van drie strafpunten word een rijverbod van minimaal 3 maanden opgelegd. Het rijverbod is alleen geldig binnen Oostenrijk.

Een bekeuring, wat nu?
De boete moet direct worden betaald. Betaald u de boete niet? Dan moet u een waarborgsom betalen. Als je in beroep wil gaan tegen de boete moet u ook een waarborgsom betalen.


Noordlease staat  altijd voor u klaar
Wilt u graag meer informatie over bekeuringen in het buitenland? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan graag voor u klaar!


Bron: ANWB