• Al 35 jaar een begrip
  • Grootste van Noord-Nederland
  • Alle merken en modellen
  • Reactie binnen 15 min.
  • Al 35 jaar een begrip
  • Grootste van Noord-Nederland
  • Alle merken en modellen
  • Reactie binnen 15 min.

10 tips voor veilig rijden

Gepubliceerd op 3 januari 2017
10 tips voor veilig rijden

Het bevorderen van de verkeersveiligheid is een uiterst belangrijke zaak en daar helpen wij als leasemaatschappij graag aan mee.

Het doel is om met elkaar de Nederlandse wegen zo veilig mogelijk te maken en het aantal verkeersongevallen te minimaliseren. Daarom vindt u in dit blog 10 tips om veilig(er) te rijden en uw steentje bij te dragen aan de verkeersveiligheid in ons land.

1. Draag altijd uw autogordel

gordel

Het lijkt zo vanzelfsprekend om uw gordel te dragen. Toch geeft een groot deel van de Nederlandse autorijders aan regelmatig zonder gordel te rijden. Dat is onverstandig, want dankzij de autogordel blijft u bij een aanrijding in uw stoel zitten en vermindert u de kans op ernstig letsel.

2. Stel uw hoofdsteun en spiegels goed af

Spiegelsbijstellen

De hoofdsteun van uw auto hoort minimaal tot uw oren te reiken, maar bij voorkeur het hele achterhoofd te dekken. De beelden in uw spiegels horen elkaar net te overlappen. Alleen op deze manier heeft u het grootste beeldveld en heeft u tevens de dode hoek uit de spiegel gehaald.

3. Controleer regelmatig uw bandenspanning

Bandenspanning

Ruim 60% van alle autoís in Nederland rijdt met een te lage bandenspanning. Daardoor heeft u minder grip op de weg. Het gevolg is een langere remweg en meer slipgevaar. Controleer minimaal een keer per maand uw bandenspanning. Met de juiste bandenspanning bespaart u bovendien brandstof.

4. Blijf kalm bij een lekke band

Lekkeband

Krijgt u een lekke band? Raak dan niet in paniek. Blijf rustig, zet de alarmlichten aan, verlaag uw snelheid tot ca. 30 km/u en ga op de vluchtstrook rijden. Wissel de lekke band NIET op de vluchtstrook, maar zoek een veilige plek, bijvoorbeeld een tankstation.

5. Vermijd bellen, Whatsappen, Social Media, etc. in de auto

nietbellen

Bijna iedereen is tegenwoordig in het bezit van een smartphone en Whatsapp, e-mail en Social Media zijn hierbij niet meer weg te denken. Toch is het heel belangrijk dat u uw smartphone in de auto niet gebruikt. Door het gebruik van uw telefoon bent u afgeleid en is uw reactietijd langzamer. U kunt hiermee ongelukken veroorzaken voor uzelf en andere weggebruikers. Veel autoís zijn tegenwoordig uitgerust met bluetooth of een carkit. Hiermee kunt u handsfree bellen. Toch is handsfree bellen ook niet geheel zonder gevaar. Als u een telefoongesprek voert, heeft u minder aandacht voor het verkeer. Voer telefoongesprekken bij voorkeur thuis of op kantoor, bellen in de auto leidt af. 

Een oplossing voor veilig rijden zonder smartphone is de SafeDrivePod.

6. Bewaar voldoende afstand

2secondenregel

Als u voldoende afstand houdt tot uw voorligger kunt u alert reageren op zijn manoeuvres, bijvoorbeeld als hij plotseling remt. Neem voor de juiste afstand de 2 seconden regel in acht. Dit geldt zowel bij helder weer als bij regen en slecht zicht.

7. Pas uw rijstijl aan de weersomstandigheden aan

weersomstandigheden

Neem snelheid terug en verdubbel de afstand tot uw voorligger bij mist, zware regenval, sneeuw of andere omstandigheden waarbij het zicht minimaal is. Rem niet, maar verminder uw snelheid geleidelijk. Houd hierbij zo veel mogelijk rechts. In geval van nood kunt u dan uitwijken naar de vluchtstrook of de berm.

8. Let op aanwijzingen op de weg

roadwork

Borden boven en naast de weg wijzen u op bijzondere omstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan een korte invoegstrook, de mogelijkheid tot ritsen en een plaatselijke wijziging van de maximumsnelheid. Anticipeer direct als u deze borden ziet.

9. Zorg voor een lifehammer in de auto

lifehammer

De meeste autoís zijn tegenwoordig uitgerust met elektrische raambediening. Als een auto te water raakt weigert deze vaak dienst. Daarom adviseert Noordlease uw auto te voorzien van een lifehammer. Met de lifehammer breekt u in noodsituaties de ruit en kunt u veilig de auto verlaten.

10. Last but not least: rij alcoholvrij!

geenalcohol

Alcohol beÔnvloedt uw reactievermogen en vermindert uw concentratie. Volgens officiŽle cijfers is er in Nederland bij 14% van de verkeersongevallen alcohol in het spel. Door het nuttigen van alcohol brengt u niet alleen uzelf, maar ook andere weggebruikers in gevaar. Stap daarom niet achter het stuur als u heeft gedronken.

Tot slot

Bij Noordlease staat uw persoonlijke veiligheid voorop, vandaar dat wij u vragen deze 10 tips ter harte te nemen.

Mocht u geÔnteresseerd zijn, vraag dan eens vrijblijvend een offerte aan.

Offerte?